Blog

3, 2, 1… Krećemo!

Dobro došli na MojBiznisPlan.com – specijalizovani regionalni portal namijenjen svima onima kojima je potreban poslovni plan!

Namjera nam je da pokušamo da na jednom mjestu prikupimo sve ono što je potrebno znati o pisanju poslovnog plana. Sadržaj ovog portala pretežno je namijenjen preduzetnicima i malim preduzećima, ali takođe i učenicima, studentima i svima ostalima koji žele da nauče kako se pravi poslovni plan.

Za one neupućene, poslovni plan je jedan od najbitnijih poslovnih dokumenata, koji se izrađuje za potrebe pokretanja novog biznisa (start-up), proširivanja postojećeg poslovanja, apliciranja za kredit u banci, dobijanje grantova od međunarodnih i domaćih donatora, kao i podsticaja od države i lokalnih vlasti.

Generalno posmatrano, veliki broj preduzetnika u regionu ima problem da svoju poslovnu ideju transformiše iz domena vizije u formu planskog poslovnog dokumenta, sa razrađenim analizama tržišta, kupaca i konkurencije, kao i odgovarajućim finansijskim projekcijama vezanim za ulaganje, isplativost, povrat, likvidnost itd.

Ovo je posebno izraženo kod start-up projekata, ali nije rijetkost ni kod postojećih mikro i malih preduzeća, koja žele da prošire postojeće poslovanje. Preduzetnici često ili uopšte ne znaju da napišu poslovni plan ili imaju poprilično maglovitu predstavu o tome.

Razloga za ovakvo stanje je mnogo, ali jedan od najznačajnijih je neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta, pa tako imamo situaciju da obrazovne institucije masovno produkuju kadrove sa diplomama, ali bez neophodnih operativnih znanja i vještina primjenjivih u praksi.

Upravo iz tih razloga, pokušaćemo da svim zainteresovanima pružimo mogućnost da na jednom mjestu pronađu sve potrebne informacije vezane za izradu poslovnog plana. Pri tome, nastojaćemo da pokrijemo sve bitne aspekte, kako teorijske, tako i praktične.

Na stranici Šta je biznis plan moći ćete pročitati brojne definicije poslovnog plana, kojima su različiti autori pokušali da objasne pojam i suštinu poslovnog plana. Pored toga, ovdje ćete moći da se pobliže upoznate sa različitim vrstama poslovnih planova koji se koriste u praksi. Takođe, nastojaćemo da na jednom mjestu prikupimo sve relevantne obrasce poslovnog plana – kako međunarodne, tako i one koje su u upotrebi u zemljama regiona.

Da sve ne bi bilo puko teoretisanje, na stranici Kako napraviti poslovni plan imaćete mogućnost da naučite, korak po korak, kako se pravi poslovni plan. Kao što ćete vidjeti, pisanje poslovnog plana nije nikakva “svemirska” nauka – svako ko je spreman da uloži malo truda, može bez problema da napiše svoj poslovni plan.

Pored toga, na stranici Primjeri poslovnog plana planiramo da svim posjetiocima omogućimo besplatan pristup velikoj bazi već urađenih primjera biznis plana, prilagođenih raznim djelatnostima i namjeni (npr. poljoprivreda, proizvodnja, prerada, ugostiteljstvo, turizam itd.). Naravno, trebaće nam malo vremena da je “napunimo” primjerima, ali nadamo se da ćete imati strpljenja. Pri tome, svaki primjer poslovnog plana biće dostupan u nekoliko lokalizovanih verzija, prilagođenih za pojedina tržišta u regionu: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

Naravno, nastojaćemo i da na našem Blogu redovno pratimo sve aktuelnosti na tržištu, koje mogu biti od značaja za preduzetnike. Zato, čitajte nas redovno 🙂

U svemu ovome od posebne važnosti biće nam i vaša pomoć! Kao i svaki novi projekat, svjesni smo da ćemo morati da prebolimo razne “dječije” bolesti. Zato vas pozivamo da nam šaljete svoje ideje, sugestije i prijedloge kako da postanemo još bolji.

Na gotovo svim stranicama postojaće mogućnost ostavljanja komentara, pa vas pozivamo da se aktivno uključite i ukažete nam na sve ono što mislite da je dobro, a pogotovo na ono što nije – svaka konstruktivna kritika je dobrodošla.

Imamo još mnogo toga u planu, ali sve u svoje vrijeme. Nećemo baš sve odmah da otkrivamo, neka ostane i poneko iznenađenje za kasnije 🙂

Ideja je puno, a posla još više! Pa da krenemo…

 

8 komentara

 • administrator

  23.01.2018., 09:12

  S obzirom da dobijamo mnoštvo najrazličitijih upita za poslovne planove, imamo potrebu da se ovim putem obratimo svim korisnicima našeg portala.

  Kao prvo, želimo da vam se svima iskreno zahvalimo na interesovanju koje pokazujete, to nam je potvrda da smo na dobrom putu i da radimo pravu stvar.

  Sa druge strane, zaista nam je žao što ne možemo svima odmah da vam ponudimo ono što vam treba. Nadamo se da shvatate da je prosto neizvodljivo imati baš sve moguće poslovne planove odjednom. Naša baza urađenih primjera biznis plana će vremenom da raste, međutim ne možemo sa sigurnošću reći kada će na red doći baš onaj poslovni plan koji vama treba. Logično, nastojaćemo da prvo radimo one planove koji su najtraženiji, kako bismo zadovoljili potrebe što većeg broja naših korisnika. Zato vas sve molimo za malo strpljenja.

  Veliki pozdrav od ekipe portala MojBiznisPlan!

  P.S.: Za sve one koji ne mogu da čekaju, tu su i usluge našeg stručnog tima, koji se bavi izradom poslovnih planova po narudžbi. Pa ako vam se baš žuri, javite nam se 🙂

 • Erna ravnić

  28.12.2017., 08:52

  Zanima me poslovni plan za kredit u vezi adaptacije kuće za odmor ,zahvaljujem

 • trazim

  04.11.2017., 17:12

  BIZNIS PLAN ZA KURS STRANIH JEZIKA

 • Aleksa

  27.07.2017., 16:16

  Interesuje me poslovni plan za pekaru.
  Hvala unapred

 • Danilo

  22.05.2017., 19:42

  Poštovani,
  zanima me poslovni plan za apoteku.
  Pozdrav,
  Danilo

 • Alenka

  21.03.2017., 19:00

  Postovani,
  Interesuje me poslovni plan za proizvodnju namestaja.
  Hvala unapred

 • Damir

  10.02.2017., 13:26

  Poštovani zanima me proizvodnja biodizela iz otpadnih ulja i masti

 • Dragan Marjanovic

  20.01.2017., 17:04

  Postovani interesuje me biznis plan za szr.proizvodnja i reparacija tapaciranog i plocastog namestaja.

Ostavite komentar

E-mail neće biti prikazan javno.

Dozvoljeni su sljedeći HTML tagovi i atributi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>